Да ли је Лаза Лазаревић наш савременик?

Posted: 14. децембра 2018. in Uncategorized

У среду, 14. новембра 2018. године, у одељењу I/1 професор физичког васпитања Марко Лекић и ја одржали смо један занимљив час.  С обзиром да смо два часа посветили анализи приповетке ,,Први пут с оцем на јутрење“ на почетку часа смо се подсетили ко је био Лаза Лазаревић, које су карактеристике његовог стваралаштва, шта је приповетка… Након уводног дела, дошли смо до кључног питања: Да ли је Лаза Лазаревић наш савременик односно да ли је тематика којом се бави наш велики писац и данас актуелна? Митар је зрео, строг, озбиљан човек, како је коцка успела да га шчепа у своје канџе? Како смо залазили дубље у причу, отварала су се бројна питања. Ученици су се врло радо укључили у разговор. Истакли смо да истраживања показују да је од укупног броја зависника од коцке чак 20% млађих од 18 година. Професор Марко Лекић наводио је занимљиве примере из окружења што је ученицима било посебно интересантно, а затим им је помогао да открију могућности које су пред њима, а које им такође могу пружити задовољство. Посебно је нагласио питање ,,Зашто се човек коцка?“ Психолог Ивана Јанковић укључила се у разговор управо у тренутку када смо били у дилеми шта има већи утицај на младог човека, средина (друштво) или породица. Истакла је да је утицај друштва све већи и да је чак превагнуо. Ипак, уколико појединац долази из стабилне и јаке породице много је мања вероватноћа да ће бити склон ризичним облицима понашања, односно, управо ће породица уколико упадне у канџе порока бити та која ће му помоћи! Управо то смо видели и у приповеци ,,Први пут с оцем на јутрење“.

Ево коментара наших ученика…

Овај час ми се допао јер смо сазнали много важних ствари о пороцима и што смо то повезали са причом коју смо радили на претходним часовима. Драго ми је што сам присуствовала овом креативном часу и сазнала важне ствари.

Било је веома занимљиво и дискусије су биле мотивационе. Енергија је била позитивна, а тема савремена.

Наставник је био реалан, давао је примере из свог живота. Психолог је све слушала, и такође учествовала.  Наша професорка нам је указала на сличности и подсетила нас на детаље из дела који указују на почетак улажења у свет коцке.

Час ,,Да ли  је Лаза Лазаревић наш савременик?“ ми се веома допао. На интересантан начин су нам наставници приближили дело. Замерке немам и волела бих да имамо још оваквих часова.

Веома ми је драго што сам имала прилику да присуствујем овом креативном, али и поучном часу, поготово зато што је тема часа и више него актуелна међу мојим вршњацима. Радујем се будућим, сличним часовима…

Хвала мојим дивним ученицима што су активно и са великим интересовањем учествовали.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s