Зависне реченице

Posted: 19. новембра 2014. in Четврта година
Врста зависне реченице Карактеристика Функција у реченици Обележје Пример
Изричне реченице Уз глаголе говорења, мишљења, осећања.(Зависно-упитне) објекат да, како, што, где(где, да ли, како, колико) Договорили смо се да идемо у позориште.(Кажи ми где си била.)
 Односне реченице Односе се на неки именички појам у главној реченици. 

 

 

 

 

 

Ближе одређује неки именички појам из главне реченице.

субјекат 

 

 

 

 

 

 

 

атрибут

односне заменице  и прилози (који, чији, какав, колико, ко, што, где, куда, одакле, кад, колико) Ко пева, зло не мисли.Ко ради, не боји се глади. 

 

 

 

 

 

 

 

То је пријатељ о коме сам ти причао.

Добила сам књигу какву сам одувек желела.

То је биоскоп где смо се први пут срели.

Временске реченице Време вршења радње у главној реченици. прилошка одредба за време кад, док, чим, тек, како, пошто, пре, после Сви смо се радовали кад је Новак победио.Чим дођеш кући, уради домаћи задатак.Добио је жути картон након што је скинуо дрес.
Месне реченице Место вршења радње која је исказан у главној реченици. прилошка одредба за место где, куда, откуда, одакле, докле Врати се одакле си дошао.Иди куда те срце води.
Намерне реченице Циљ вршења радње главне реченице. да+потенцијал(или презент)како +потенц. Напорно сам радила да бих положила пријемни.Одвези кола механичару да  их поправи.Како би на време стигли, пошли су рано.
Узрочне реченице Узрок вршења радње главне реченице. прилошка одредба за узрок узроч.везници (јер, што, пошто, зато, зато што, како, будући да…) Обући ћу капут јер  пада снег.Будући да је наставница строга урадили смо домаћи.
Условне реченице (погодбене) Услов или погодбе неопходне да се изврши радња у главној реченици. прилошка одредба за узрок везници (ако, да, уколико, кад), речца (ли) Ако будеш учио, добићеш добру оцену.Прикупиш ли све фигурице, добићеш награду.
Последичне реченице Исказују последицу онога што се износи главном. везник (да);у глав.реченици мора постојати прилог тако, толико, зам. такав, толики Милан је толико радио да се уморио.Говорио је тако тихо да смо га једва разумели.Књига је тако добро написана да је милина из ње учити.
Допусне реченице Показују да се радња главне реченице остварује, упркос сметњи која је исказана зав. реченицом. иако, мада, премда, макар Утакмица је одиграна иако је падао снег.Мада ништа нисам учио, знао сам све одговоре.Премда смо га увек звали, није се одазивао.
Поредбене реченице (начинске) Казују начин на који се врши радња у главној реченици (поређење између радње у зависној и радње у главној реченици). прилошка одредба за време поредбени везници (као што, као да, како, колико, него шта, неко како, него да) Пиши као што говориш.Игра тако добро као да је меч тек почео.Како си заслужио, тако си и прошао.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s