Зашто постоји овај блог?

Блог Сервис за српски језик настао је као израз жеље да мојим ученицима олакшам стицање знања из српског језика и књижевности.

Дружење са овим предметом помоћи ће им да прошире своја општа знања и културу, да разумеју значај и вредност свог матерњег језика, као и светске и српске књижевности, да се лепше и лакше изражавају, како усмено, тако и писмено. Такође, успешније ће усвајати знања из других предмета.

Желим да осетим код мојих ученика ентузијазам и вољу да нешто науче, прочитају и открију. Желим да они буду ти који критички размишљају и којима нико не може наметнути своје мишљење. Хоћу да им помогнем да пронађу у себи снагу да заплове чудесним океаном непрочитаних књига, јер ће им то искуство помоћи да сутра доносе праве одлуке и да одвоје кукољ од жита.

Овај блог је настао и из практичних разлога. Поред материјала који је везан за градиво, ученици ће у сваком тренутку моћи да виде план рада за текући месец, датуме планираних тестова и писмених задатака, као и препреме за тестове у којима ће бити истакнуто оно што је посебно важно.

Онима који желе нешто другачије и инспиративније намењена је категорија Ван зидова школе. 

коментари
 1. Katarina Kostić каже:

  Poštovana Zorana, oduševljana sam vašim projektom! Volela bih da ima više nastavnika koji uspevaju da odbrane ljubav za prosvetiteljstvo od prosvetarske rutine. Sama vodim blog posvećen (za sada isključivo) knjigama, pa sam u potrazi za srodnim blogovima naišla na „Servis“. Značila bi mi vaša kritika, ako biste našli vremena da prelistate „Prerazmišljavanje“. Pozdrav!

  • Драга Катарина,
   Пуно Вам хвала на лепим речим. Драго ми је што сте одмах уочили шта ја то у ствари радим 😉
   Прелистала сам и ишчитала понешто са Преразмишљавања…али ћу се свакако враћати на ваше текстове. Посебно ми се допада белешка о Степском вуку, Ујка Вањи и Вечитом младожењи. Иако прича и анализа иду из вашег угла помажу читаоцу или да се подсети ствари које је заборавио или да се осврне и нешто сагледа на другачији начин. Врло ми је занимљиво што на крају сваког дела иде: уз читање слушати, најупечатљивији лик и најдражи лик. Надам се да Вам неће сметати да то искористим у настави, уколико наговорим ученике да воде ,,дневнике читања“.
   Преразмишљаваље је врло инспиративан блог!
   Поздрав!

   • Katarina Kostić каже:

    Hvala vam!
    Malo šta me čini srećnom kao svest o korisnosti onoga što radim.
    Naravno da mi neće smetati, jedan od ciljeva Prerazmišljavanja jeste inspirisanje knjigoljubaca (ili knjigoložnika, kako sam tamo prevela reč ‘bibliofil’) da započnu sopstvene dnevnike čitanja. Bilo bi mi zanimljivo da lektire koje sam ja obradila vidim iz ugla vaših učenika, ukoliko bi se neki od njih odlučio da ih podeli na zajedničkom ili ličnom blogu. Treba iskoristiti sva (nastavna) sredstva koja nam nudi doba u kom živimo, i zaista vam se divim što u tome uspevate.
    Bilo bi mi drago da učenike uputite na Prerazmišljavanje kao jedan od (skromnijih) primera otvorenog dnevnika čitanja, kako bi videli da nije teško, a može da znači.
    I, da, izvinite zbog podužeg komentara.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s